ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΗΣΗ (WATER POLO) 

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΗΣΗ (WATER POLO) 

H Κ.Ο.Ε.Κ. (Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης) ιδρύθηκε το 1972.

Η Ομοσπονδία καλλιεργεί τέσσερα από τα πέντε ολυμπιακά αθλήματα που υπάγονται στη δύναμη της, δηλαδή, την κολύμβηση, τις καταδύσεις, την υδατοσφαίριση και την κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης .

Γύρω στο 1930  υπήρξε μεγάλη αθλητική δραστηριότητα στους Γυμναστικούς Συλλόγους, Σωματεία και στα Σχολεία. Εκτός από το ποδόσφαιρο και τους αγώνες στίβου, γίνονταν συχνά αγώνες με  ναυταθλητικά αγωνίσματα, χόκεϋ και υδατοσφαίριση. Οι Άγγλοι ήθελαν να απασχολούν τους στρατιώτες τους και τα μέλη των πληρωμάτων των πολεμικών τους πλοίων που επισκέπτονταν την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.

Βρίσκομε αρκετές αναφορές για αγώνες που έγιναν την περίοδο εκείνη σε όλες τις πόλεις. 

Στη Λάρνακα τον Σεπτέμβρη του 1929 ομάδα υδατοσφαίρισης του Πεζοπορικού αλλά και η ομάδα του ΑΜΟΛ (Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Λάρνακος) συναντήθηκαν ξεχωριστά  με την ομάδα ναυτών του πολεμικού πλοίου «Μπάραμ».

Στην Πάφο,στο πλαίσιο της Γιορτής του Κατακλυσμού, έγινε αγώνας υδατοσφαίρισης μεταξύ δύο ομάδων του Γυμνασίου. Στη Λεμεσό , η ομάδα των «Ολυμπίων» συναντήθηκε με ναύτες αγγλικού καταδρομικού και στη Λάρνακα, τον Νιόβρη, η ομάδα του ΓΣΖ συναντήθηκε με την ομάδα του καταδρομικού «Καλλιόπη».

Στους Πανελλήνιους Αγώνες που έγιναν στη Λεμεσό η ομάδα του Γ.Σ.Ο. συναντήθηκε με ομάδες από την Αίγυπτο , ενώ ομάδες της «Ανόρθωσης» συναντήθησαν με δυο ομάδες του αεροπλανοφόρου «Θαρραλέος».

Τον Οκτώβρη του 1930 η ομάδα του Γ.Σ.Ε.συνάντησε την ομάδα της αγγλικής ναυαρχίδας «Βασίλισσα Ελισάβετ».

Την ίδια χρονιά παρόμοιες συναντήσεις έκαμαν οι ομάδες του Α.Μ.Ο.Λάρνακας  και της ΑΕΛ.

Το 1931-32 η ομάδα της Λάρνακας συναντήθηκε με ομάδα των αγγλικών πλοίων “ROYAL OAK”  και “VALLIANT”

Το 1933 η ομάδα της «Ανόρθωσης» συναντήθηκε με την ομάδα του πληρώματος του αγγλικού πολεμικού «Resource”.

To 1934 η ομάδα της «Ανόρθωσης» συναντήθηκε δύο φορές με ετην ομάδα του αγγλικού πολεμικού «Ormonde”, με καλύτερους υδατοσφαιριστές τους Αρτέμη, Λαδά, Κόκκινο, Φ.Φιλίππου,Χατζηπιερή, Αγγελή, Πάλμα, Τρίαρχο, Λιασίδη, Πατσαλίδη, Ιακωβίδη, Βενιζέλο, Κλεόπα και Φωτίου.

Το 1937 ο νεοϊδρυθείς «Πεζοπορικός»   διοργάνωσε αγώνες υδατοσφαίρισης μεταξύ δύο ομάδων ( «λευκοί» εναντίον «πρασίνων»).

Οι πληροφορίες που έχουμε για τη Λάρνακα είναι ότι οι αγώνες πόλο διοργανώνονταν στο θαλάσσιο χώρο δίπλα από την αποβάθρα του λιμανιού. Τοποθετούσαν δίχτυα και σχημάτιζαν «γήπεδο». Πολύ πιθανόν και στις άλλες πόλεις να ήταν παρόμοιες οι διευθετήσεις.

Αρκετές φορές οι συναντήσεις γίνονταν δίπλα από τα πολεμικά πλοία ( από φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ).

Ευχαριστώ τη Χάϊδω Περπεριάν για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.

(Βιβλιογραφία «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ», του Ανδρέα Χατζηβασιλείου).

Λούης Περεντός

Leave a Comment