ΑΝΤΩΝΗΣ Χ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (1889-1967)

ΑΝΤΩΝΗΣ Χ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (1889-1967)

Ο Αντώνης Χ. Οικονόμου (1889-1967), δάσκαλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, εθελοντής των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913), πήρε ενεργό μέρος στο κίνημα των Οκτωβριανών το 1931.

Γεννήθηκε στην Αραδίππου και ήταν δάσκαλος και δημοσιογράφος. Παντρεύτηκε τη Στέλλα, το γένος Μαυρομμάτη, και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Χάρη και την Φαίδρα, που έλαβαν και οι δυο μέρος στον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Είχε πλούσια εθνική δράση. Διετέλεσε γραμματέας της ΕΡΕΚ ( Εθνική Ριζοσπαστική  Ένωση  Κύπρου), της Κ.Ε.Κ και της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας.  Ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «Νέος Κυπριακός Φύλαξ» και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εφημερίς του λαού».

Στο πολύ σημαντικό του βιβλίο «Οι Μεγάλοι Ευεργέται και Δωρηταί της Λάρνακας και των χωρίων της» (1934) καταγράφει πολύ σημαντικά στοιχεία για τους ευεργέτες της Λάρνακας.

Μετανάστευσε στη Νότιον Αφρική το 1960, όπου και πέθανε.

Η μία φωτογραφία του είναι από το ιστολόγιο του Φοίβου Σταυρίδη  «Λάρνακα, η πόλη του Ζήνωνα του Κιτιέα» και η άλλη από το αρχείο του εγγονού του Ανδρέα Χ.Οικονόμου, τον οποίο ευχαριστώ. Το βιβλίο βρίσκεται στο Αρχείο Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας και είναι δωρεά του Ανδρέα Χ.Οικονόμου.Λούης Περεντός

Leave a Comment