ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αρχές της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να δίνουν σημασία στο μάθημα της μουσικής για μαθητές των Δημοτικών σχολείων. Το 1951 ήταν σημαδιακή χρονιά για τη Λάρνακα, αφού ιδρύθησαν το Παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από τη Νίκη Αδάμου –Τζέντζα και ο Κυπριακός Όμιλος Μελοδράματος από τον Δημήτρη Τιρίμο.

Τα μαθήματα στα σχολεία έκαναν διορισμένοι δάσκαλοι-μουσικοί. Με ένα βιολί, μια κιθάρα ή ένα μαντολίνο έκαναν ό,τι μπορούσαν για ν’ αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική. Έτσι δημιουργήθησαν και οι πρώτες μικρές ορχήστρες με μελώδικες, τριγωνάκια, μαντολίνα, βιολιά, που συνόδευαν τις χορωδίες των σχολείων στις γιορτές.

Θυμάμαι στην Α’ τάξη του Δημοτικού όταν η  δασκάλα μου  έκανε ολόκληρη σκηνοθεσία για την παρουσίαση ενός τργουδιού στην τελλετή λήξης των μαθημάτων. Στήθηκε η ορχήστρα του σχολείου με τις μελώδικες και τα τριγωνάκια, τοποθετήθηκε μια μικρή  ξύλινη καρέκλα μπροστά από την ορχήστρα, αλλά με τρόπο που  να βλέπει…προς την ορχήστρα. Με κάθησαν στη μικρή καρέκλα, άρχισε η ορχήστρα την εισαγωγή, κι ακολούθησε το τραγουδάκι, που μάζεψε χειροκροτήματα που ακόμη βουίζουν στο  κεφάλι μου. Έκανα το ντεπούτο στο τραγούδι βλέποντας…την ορχήστρα και όχι το κοινό!

Ήταν η πρώτη και τελευταία εμφάνισή μου σα σολίστας. Σαν όνειρο, πέρασαν τα χρόνια. Τη μουσική την έχω καθημερινά  να με τροφοδοτεί μ’ ελπίδα και χαρά. Κι αυτό χάριν στην καλή μας δασκάλα.

Στη μια φωτογραφία βλέπουμε τον δάσκαλο-μουσικό Κώστα μαζί  με τάξη του Δημοτικού Αρρεναγωγείου Καλογερά ( 1951-52) . Η φωτογραφία λήφθηκε στο στούντιο Γκλάζνερ, στο ανώγειο οίκημα στη γωνία των οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ζήνωνος Πιερίδη ( πάνω από το ζαχαροπλαστείο ΑΛΑΣΙΑ). Τα ονόματα ( όσα βρήκαμε) των μαθητών είναι αναγραμμένα. Αν έχετε πιο πολλές πληροφορίες για τα επίθετα, παρακαλώ σημειώστε τα. Ευχαριστώ τον Κίκη Κύπαρη και τον Ντίνο Χατζηπαντελή για τη φωτογραφία και τις πληροφορίες.

Επίσης ευχαριστώ τον Χριστόδουλο Αχιλλεούδη για τη φωτογραφία. Σε αυτή βλέπουμε την 100μελή ορχήστρα της Αστικής Λάρνακας του 1959.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment