ΠΑΛΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ  ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΑΛΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ  ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Αμυδρά έρχονται στο μυαλό παλιά μικρά ξενοδοχεία της Λάρνακας.

Στο παραλιακό μέτωπο λειτουργούσαν  το GRAND ΗOTEL του Selim Houry,  το  BEAU RIVAGE του Ευρυβιάδη, το Auberge Francaise  του Μπερώ, το Royal Hotel,  το Graddocks Hotel .

Στην πόλη υπήρχαν διάσπαρτα αρκετά μικρά ξενοδοχεία.  Τα ξενοδοχεία ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ της Κατίνας Χασοπούλλου, Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΣ της Ασπασίας Κωνσταντίνου στην οδό Πασκοτίνη,  Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ της Καλλιοπούς, το “Pansion Rene” στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΛΕΥΚΑΡΑ, και μέχρι τη δεκαετία του εβδομήντα υπήρχαν  στην οδό Ερμού τα κτήρια  των ξενοδοχείων ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ, το ”CENTRAL”, το «ΕΘΝΙΚΟΝ» της Ολβίας Φραγκέσκου,  εκείνο της Αυγούστας Κ.Χαραλαμπίδου στην οδό  Όξφορδ, το ξενοδοχείο του ΠΑΛΜΑ   και το  ΕΛΛΑΣ, απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο εκείνο της  ΝΙΤΣΑΣ  του Αντωνιάδη. Τα μικρότερα ξενοδοχεία ήταν κυρίως μεγάλα σπίτια που τα μετέτρεπαν σε ξενώνες.

Έκπληξη μας έκανε μια διαφήμιση που βρήκαμε στο ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ του 1910, του .Α Δρακοπούλου, που εκδόθηκε στη  Αλεξάνδρεια της  Αιγύπτου. Σε αυτό εμφανίζονται διαφημίσεις Κυπριακών οίκων και μεταξύ άλλων   η ακόλουθη.

 «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ Η «ΣΚΑΛΑ» ΞΕΝΗΣ ΦΑΣΣΗ Εν Λάρνακι (Κύπρου) Μαγευτική θέα προς την θάλασσαν. Καθαριότης Απαστράπτουσα Περιποίησις οικογενειακή Δωμάτια ευήλια και ευάερα. ΤΙΜΑΙ ΛΟΓΙΚΑΙ» 

Ψάχνοντας εφημερίδες της εποχής, βρήκαμε στο ΝΕΟΝ ΕΘΝΟΣ ( 1901) την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Η Κυρία Ξένη Λ.Φασσή καθιστά γνωστόν, ότι ένεκα του ανεπαρκούς του ξενοδοχείου «Η ΜΕΛΙΣΣΑ», όπως ανταποκρίνηται προσηκόντως εις τας απαιτήσεις της πολυαρίθμου πελατίας της, ενοικίασε και την κατά την οδόν Βαλσαμάκη οικίαν της κυρίας Ελένης Δ.Δημητρίου, την οποίαν θέλει διευθύνη η ιδία. Η αυτή άμεμπτος καθαριότης και η αυτή πρόθυμος υπηρεσία θα διακρίνωσι και το έτερον τούτο ξενοδοχείον της Κυρίας Φασσή. Εν αυτώ ενοικιάζονται και δωμάτια κατά μήνα».

Από τα πιο πάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα τα ξενοδοχεία της Λάρνακας ήταν περιζήτητα. Εξάλλου ξέρουμε ότι πολλοί Κύπριοι που είχαν πάει στην Αίγυπτο και πλούτισαν επέστρεφαν και μάλιστα έκαναν δωρεές για την ανέγερση σχολείων ( Κ.Καλογεράς, Ευρυβιάδης Αντωνιάδης). Είναι φυσικό να υπήρχε ενδιαφέρον για τη Λάρνακα της τότε εποχής και αρκετοί επισκέπτες από την Αίγυπτο θα ζητούσαν ξενοδοχεία για να μείνουν. Ξέρουμε επίσης ότι αρκετοί έρχονταν από την Αίγυπτο για να παραθερίσουν και κάποτε  συνδίαζαν τις διακοπές με την αναζήτηση οικιακών βοηθών από τα χωριά της επαρχίας.

Το ξενοδοχείο Η ΜΕΛΙΣΣΑ που διαφημίζεται στην Κυπριακή εφημερίδα το 1901 εξακολουθεί να διαφημίζεται και στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο το 1910. Αυτό σημαίνει ότι ήταν διαχρονικά επιτυχημένο.

Τολμούμε να υποθέσουμε ότι το ξενοδοχείο Η ΣΚΑΛΑ  πρέπει να ήταν στην γωνία των σημερινών οδών Π.Βαλσαμάκη και παραλιακής λεωφόρου Αθηνών.  Γνωρίζουμε ότι η παλιά οικία ανήκε στην οικογένεια Δημητρίου, η οποία μάλιστα κάποτε πρόσφερε το σαλόνι της για να δίνουν παραστάσεις Ελληνικοί Θίασοι. Εξάλλου διαφημίζει η ιδιοκτήτρια ότι έχει μαγευτική θέα προς τη θάλασσα. Και ξέρουμε ότι η αρχή της οδού Π.Βαλσαμάκη είναι στην παραλιακή οδό. 

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«ΛΑΡΝΑΚΑ, η παλιά Σκάλα»,  1983, Αγνή Μ.Μιχαηλίδου.

Leave a Comment