ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ (1878-1957)

Γενικός Διοικητής Χίου

Στις 13 Αυγούστου 1921, το καταδρομικόν «ΕΛΛΗ» κατέπλευσε στο λιμάνι της Χίου με του Δόκιμους του Ναυτικού, με πλοίαρχο τον Ιωαννίδη και με υψηλό τιμώμενο τον Πρίγκιπα Παύλο.

Γενικός Διοικητής της Χίου ήταν ο Κύπριος Δημοσθένης Σταυρινίδης, θείος της Μάρως Σταυρινίδη Βαλδασερίδη από τη Λάρνακα, και εκδότης πολλών εφημερίδων μεταξύ των οποίων και της «Ελευθερίας» ( με τον αδελφό του Κύρο Σταυρινίδη).

Ο Δημοσθένης Σταυρινίδης, σπούδασε νομικά και ασχολήθηκε με σοβαρότητα για το Εθνικό Θέμα. Μεταφραστής και συγγραφέας, τίμησε την Κύπρο από πολλά πόστα. Δημοσιογραφούσε όχι μόνο στην εφημερίδα ΗΧΩ του Λονδίνου την οποία ίδρυσε με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων, αλλά και σε πολλές άλλες ελληνικές και αγγλικές.

Από το περιοδικό «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», τεύχος 12, αρ.10, Οκτώβρης 1921.

Ο Δημοσθένης Σταυρινίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1878 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Το 1911 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ίδρυσε και διηύθυνε την εφημερίδα «Ηχώ του Λονδίνου». Το 1915 επέστρεψε στην Αθήνα και διηύθυνε την εφημερίδα «Πολιτεία». Εκεί αναμείχθηκε στην πολιτική και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Εξωτερικού Τύπου της Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως μέχρι το 1920, οπότε διορίστηκε γενικός διοικητής Χίου, διοικητής Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Το 1923 εξέδωσε στην Αθήνα την «Ἐφημερίδα τῆς Ἑλλάδος» της οποίας διέκοψε την έκδοση το 1929 για να έλθει στη Λευκωσία ως συνεκδότης -συνδιευθυντής της «Ελευθερίας»,

Λούης Περεντός.

Leave a Comment