«Η ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΑ», παιδική οπερέτα του Σόλωνα Μιχαηλίδη.

«Η ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΑ», παιδική οπερέτα του Σόλωνα Μιχαηλίδη.

Ο Σόλων Μιχαηλίδης ήταν μια σημαντική παρουσία στη μουσική ζωή της Κύπρου. Παρά το γεγονός ότι έδρασε και οργάνωσε πολλά πράγματα στη Λεμεσό, τα έργα του ερμηνεύονταν και σε άλλες πόλεις.

Στις 15 Απριλίου 2019 το Δημοτικό Ωδείο Λεμεσού παρουσίασε στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού την παιδική οπερέτα του «Η ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΑ».

Μια παρόμοια  εκδήλωση έγινε τη σχολική χρονιά 1952-53 στη Λάρνακα, από την καθηγήτρια και τις μαθήτριες του Παγκυπρίου Λυκείου της πόλης του Ζήνωνα. Ανέβασαν την παιδική οπερέτα με τίτλο «Η ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΑ», γραμμένη το 1943 και  αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Φασουλιώτη.  Η μουσικός-καθηγήτρια  Νίνα Σαββίδου μας πληροφορεί  ότι και στη Λεμεσό ανεβάστηκε μ’επιτυχία η οπερέτα αυτή πρίν από το 1950.

Η μουσική γράφτηκε από τον Σόλωνα Μιχαηλίδη σε στίχους της σπουδαίας εκπαιδευτικού Ελένης Αυτονόμου. Στη Λάρνακα, τη διδασκαλία της  οπερέτας  έκαμε η Ερασμία Μιχαηλίδου. Στο πιάνο συνόδευε η Μαρσέλ Κυριαζή.

Έλαβαν μέρος οι μαθήτριες των δύο τελευταίων τάξεων  του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας και η παράσταση δόθηκε στο θέατρο ΜΑΚΡΙΔΗ. Από τις φωτογραφίες μπορεί κανείς να δεί πόσο προσεγμένα ήταν τα κοστούμια των μαθητριών και η Νόρμα Αραβή που έλαβε μέρος στην παράσταση μας είπε ότι το ίδιο βράδυ ανεβάστηκε και ένα αγγλικό θεατρικό έργο σε διαδασκαλία του καθηγητή John  Earl. 

Το σκίτσο του Σόλωνα Μιχαηλίδη είναι του καθηγητή Jacques Desmeules και ανήκει στην Διάνα Μαύρου. Ευχαριστώ τη Νόρμα Αραβή και τη Νίνα Σαββίδου για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment