ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΗΒΗ (1907-1980)

ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΗΒΗ (1907-1980)

Η  Ήβη Πετρίδου γεννήθηκε στο Όμοδος, φοίτησε στο Γυμνάσιο Λεμεσού και τελείωσε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας μέχρι το 1962. Στις εθνικές επετείους πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 ήταν δραστήριο μέλος και διετέλεσε  με το ψευδώνυμο ΔΙΑΓΟΡΑΣ τομεάρχης της Αλκίμου Νεολαίας Ε.Ο.Κ.Α. (Α.Ν.Ε.). 

Όταν το 1958 συνελήφθη με την αδερφή της Μέδα, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, αλληλογραφούσε με την οικογένειά της  δίδοντάς τους  θάρρος. Οι μαθήτριές της του Παγκύπριου Εμπορικού Λυκείου της  έστελναν επιστολές  για συμπαράσταση. Της αφαιρέθηκε από τους Άγγλους  το δικαίωμα διαδασκαλίας.

Στο πλούσιο αρχείο της που διατηρεί  η κόρη της Μαρία, υπάρχει  πολύ ενδιαφέρον υλικό. Μεταξύ άλλων αριθμός επιστολών του Δημήτρη Λιπέρτη, ο οποίος ήταν οικογενειακός φίλος και για σειρά ετών πήγαινε μαζί τους για εξοχή στη Βάσα Κοιλανίου. Υπάρχουν επίσης επιστολές και φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση της.

Αξιόλογη περίπτωση είναι το έγγραφο που αφορά τη δίκη που έγινε από τους  Άγγλους  του Λεόντιου,  Μητροπολίτη Πάφου και τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, για τις «στασιαστικές ομιλίες» του. Η  Ήβη Πετρίδου παρακολούθησε όλη τη διαδικασία της τρίτης δίκης που έγινε το 1939 και μάλιστα κρατούσε λεπτομερή πρακτικά. Συνολικά καλύπτουν 115 χειρόγραφες  σελίδες! Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 24.7.1939 και είναι  πολύ  σημαντικό για την ιστορία .

Η  Ήβη Πετρίδου έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους μαθητές , τους καθηγητές και το κοινό της Λάρνακας .

Ευχαριστώ την Μαρία Πετρίδου για τη παραχώρηση αρχειακού υλικού και τις πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment