ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ 1981

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ 1981

Η  Γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα το 1981 διήρκεσε από τις 12 μέχρι τις 16 Ιουνίου. Ξεκίνησε, όπως πάντα, με την παρέλαση  την πρώτη μέρα, με την ορχήστρα της ΕΛΔΥΚ  και με χορευτικό πρόγραμμα. Συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες  με ιστιοπλοϊκούς αγώνες και ναυταθλητικά αγωνίσματα  καθώς και με τα διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας, το διαγωνισμό για την εκλογή της « Μις Κατακλυσμός» , τη φιλαρμονική των Αγγλικών Βάσεων, τους παραδοσιακούς διαγωνισμούς ερωτικών τραγουδιών, Κυπριακών Ποιημάτων, τσιαττισμάτων, αυλού και μπάλου, Κυπριακών χορών.

Την Τρίτη 16 του Ιούνη  ήταν η καθιερωμένη βραδυά νεολαίας και έκλεινε τη γιορτή με την επίδοση βραβείων, λαμπαδηφορία και Διαγωνισμό ταλέντων ερασιτεχνών τραγουδιστών. Δε θυμάμαι σε πιο κλίμα  έγινε. Κι αυτό επειδή είχε ξεσπάσει μια φοβερή κακοκαιρία που τη θυμούνται πολλοί.

Διαβάζουμε στο Φιλελεύθερο της 17ης Ιουνίου 1982.

«Κατακλυσμός ψές στη Λάρνακα  και στα Κοκκινοχώρια και κατά  τραγική ειρωνεία με όλη τη σημασία της  λέξεως.  Όπου δυο ποταμοί, ο «Αρχάγγελος» και ο «Κονναρίτης», ενώθηκαν κοντά στην Αρδίππου και στα Λειβάδεια που παρουσιάζουν σήμερα εικόνα βιβλικής καταστροφής….

Στα Πυργά, στο Ψευδά και στην Αγία Αννα, απ’όπου πέρασε ο ποταμός «Τρέμιθος» άφυσε τα σημάδια του ενώ ολόκληροι τόννοι  λάσπης γέμισαν το κατάστρωμα του δρόμου Λάρνακας-Μοσφιλωτής-Λευκωσίας και τα νερά πάνω από τη γέφυρα της Αγίας Άννας, απέκοψαν την κυκλοφορία όλο το βράδυ. Στα Κοκκινοχώρια, η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες πλήμμυρες και ματαίωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Παραλίμνι και Αγία Νάπα, ενω οι εκδηλώσεις στον Κατακλυσμό Λάρνακας έγιναν σε πολύ περιωρισμένα πλαίσια, μέσα στο Δημοτικό Μέγαρο.

Στα 70 τόσα χρόνια δεν ξανακατέβηκε με τέτοιο νερό μας είπε ο ιερέας Παπασάββας Βασιλείου των Λειβαδιών δείχνοντας προς την κατεύθυνση των ποταμών που έπληξαν το χωριό του. Κι ενω γύρω μας αντικρύζαμε μία εφιαλτική εικόνα σκεφτήκαμε πως μόνο από θαύμα ήταν δυνατόν να σώθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Έξη σπίτια κατέρρευσαν στοα Λειβάδεια και 150 άλλα υπέστησαν μεγάλες ζημιές στους συνοικισμούς «Β» και «Γ», 15 σπίτια στην Αραδίππου πλημμύρισαν στην περιοχή της γέφυρας Αβδελλερού και δύο σπίτια στον Ψευδά. Με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πάντα, τα έπιπλα να βρεθούν στους δρόμους, αυτοκίνητα να παρασυρτούν από τα νερά ενώ οι δρόμοι υπέστησαν καθίζηση σε πολλά σημεία στους συνοικισμούς Λειβαδιών».

Πολύς κόσμος από τη Λάρνακα έσπευσε να βοηθήσει όσο μπορούσε.  Πάθαμε σόκ όταν αντικρύσαμε το σπίτι της συνάδελφου Εύας Ματθαίου –Ερωτοκρίτου, όπου το νερό έμπαινε από το ένα παράθυρο κι έβγαινε από το απέναντι! Ο  φωτογράφος μ.Ερρίκος Λανίτης πήγε επί τόπου και οι φωτογραφίες αυτές είναι δικές του. Ευχαριστώ την Αννίτα Λανίτη για την παραχώρησή τους.

Λούης Περεντός

Leave a Comment