ΣΑΝΤΑΜΑΣ ΛΥΣΟΣ 1899-1978

ΣΑΝΤΑΜΑΣ ΛΥΣΟΣ 1899-1978

Ο Λύσος Σανταμάς γεννήθηκε στον  Άγιο Σέργιον Αμμοχώστου. Σπούδασε νομικά στο La Salle Extension University Chicago κι εξάσκησε τη δικηγορική στη Λάρνακα. Διετέλεσε Δικαστής, Δικαστής  Αγροτικών Χρεών, δύο φορές Δήμαρχος Λάρνακας, ‘Εφορος Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας.

Ενεργός πολιτικός, έλαβε μέρος στη Διάσκεψη για το Σύνταγμα της  Κύπρου (1947), στη συνάντηση που έγινε στο Λονδίνο για την Αυτοκυβέρνηση της Κύπρου ( 1948) καθώς και στο μεγάλο FESTIVAL OF BRITAIN (1951).

Η περίοδος της πρώτης Δημαρχείας του ( 1946-49) έφερε τα σημάδια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και του Εμφύλιου στην Ελλάδα. Οι πολιτικές δυνάμεις ανασυντάσσονταν και η προεκλογική εκστρατεία ήταν έντονη και διαρκής.  Στα φυλλάδια της εποχής  βλέπουμε την προσπάθεια όλων των υποψηφίων για να κερδίσουν τις ψήφους των πολιτών.  Στην εκλογική μάχη έλαβαν μέρος ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ και τρεις ανεξάρτητοι.

Το βράδυ της Κυριακής , μετά την αναγγελία των αποτελεσμάτων, οργανώθηκε συγκέντρωση, στην οποία μίλησαν οι Οδυσσέας Ευρυβιάδης, Αννίβας Φράνσις, Σοφοκλής Μάμας, Γεώργιος Φωτίου,  και ο Δήμαρχος Λύσος Σανταμάς. Ως το βράδυ της επομένης μέρας συνεχίζονταν οι πανηγυρισμοί και αναφέρεται πως στις διαδηλώσεις στους κεντρικούς δρόμους έπαιρναν μέρος εκατοντάδες  άτομα με ποδήλατα, άμαξες και αυτοκίνητα.

Ήταν παντρεμένος με την Ιωάννα Κλεάνθους Μεσολογγίτη. Γιός του ο Μιχαλάκης Σανταμάς.

( Πληροφορίες από το Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920 του ΑριστείδηΛ.Κουδουνάρη. Φωτογραφίες από το Αρχείο της Λήδας Σανταμά).

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment