Το πλοίο ABUKIR

Το πλοίο ABUKIR

To 1939 το πλοίο ABUKIR, προφανώς μετά από τρικυμία, παρασύρθηκε και προσάραξε στα νερά της Λάρνακας.  Για έξη μέρες έγινε αξιοθέατο για τους Λαρνακείς, οι οποίοι έσπευδαν για να δουν το περίεργο και σπάνιο συμβάν. To γεγονός κάλυψε ειδησεογραφικά η εφημερίδα THE TIMES (23 και 29 Μαρτίου 1939).

Το ατμόπλοιο αυτό είχε ναυπηγηθεί  το 1920 με το όνομα ISLAND QUEEN, μετονομάστηκε το 1934 σε KYLE QUEEN και το  1935  σε ABUKIR υπό  Αιγυπτιακή σημαία.

Το Μάη του 1940 χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά  Άγγλων και Βέλγων στρατιωτών και πολιτών από το Ostend  και βυθίστηκε την τελευταία μέρα της μάχης του Βελγίου.

Άγνωστη η ιστορία αυτή για την πονεμένη περίοδο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου, αφού ο αριθμός των πλοίων και αεροπλάνων που καταστράφησαν ήταν μεγάλος. Για τη μακρινή Κύπρο η προσάραξη του πλοίου ABUKIR στις 22 Μαρτίου 1939 και η παραμονή του  για έξη μέρες, όταν τελικά ρυμουλκήθηκε, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Από τις λίγες φωτογραφίες που έχουμε, βλέπουμε πλήθος κόσμου να μαζεύεται στην παραλία της Λάρνακας, φθάνοντας εκει με τα πόδια, με ποδήλατα και με κάρα. Στις φωτογραφίες αυτες διακρίνονται άντρες, γυναίκες, παιδιά και  στρατιωτικοί.

Η όμορφη παρέα σε πρώτο πλάνο, η Ελλού, Μαρί, η Σαπφώ, η Ερασμία και φίλη τους ποζάρουν για να θυμούνται το γεγονός και για να μας αφήσουν κληρονομιά την ιστορία αυτή, 80 χρόνια μετά.

Ευχαριστώ τη Νόρμα Αραβή για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Λούης Περεντός

Leave a Comment