ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ (1923 ή 1924) 09 Jan,2018
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Ο Θράσος Κυριακίδης ανάρτησε μια φωτογραφία ποδοσφαιρικής ομάδας με την ένδειξη «ΠΟΛ 1923». Έκπληξη και αφορμή έρευνας. Πώς συμβαίνει επίσημα ο Πεζοπορικός να ιδρύθηκε το 1924 και η φωτογραφία να παρουσιάζει ομάδα του 1923;

 Σε φωτογραφία που δημοσιεύει η Αγνή Μιχαηλίδου στο βιβλίο της «Λάρνακα, η παλιά Σκάλα», υπάρχει φωτογραφία ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΕΛ ( Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας) με περίπου τους ίδιους παίχτες και με λεζάντα «μια από τις πρώτες ποδοσφαιρικές ομάδες». 

Τερματοφύλακας και στις δυο περιπτώσεις είναι ο παππούς  του Θράσου Κυριακίδη, Θράσος  Κυριάκου ( 1900-1976),  που δούλευε στην Ιονική Τράπεζα μέχρι το 1968 και ήταν γνωστός ως Μπρούντζος.

Ο μόνος  που αναγνωρίσαμε στη φωτογραφία της ομάδας του ΠΕΛ είναι ο τότε γυμναστής Γεώργιος Καλαβάς.

Ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου, στο βιβλίο του «Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού», αναφέρει ότι ο ΠΟΛ ξεκίνησε με 70 μέλη,  κυρίως απόφοιτους του Λυκείου Λάρνακας. Μπορεί, δηλαδή, η ομάδα του 1923 να απαρτίζεται από αυτούς τους μαθητές, που έβαζαν και στις φωτογραφίες το όνομα του ΠΟΛ,  ο οποίος δημιουργήθηκε σε λίγους μήνες, το Μάρτη του 1924.

Την απορία μας δεν τη λύσαμε ακόμη. Παρακαλούμε τους φίλους μας αν έχουν άλλες παρόμοιες φωτογραφίες των ετών 1923-1924  ή στοιχεία ή αναγνωρίσουν κάποιο….παππού τους  να μας ενημερώσουν.

Για την ιστορία επίσης να αναφέρουμε ότι το 1921 ιδρύθηκε ο ΠΟΖ( Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ζήνων). Το Γεννάρη του 1921, μια ομάδα από νέους της Λάρνακας ίδρυσαν τον «Ποδοσφαιρικό  Όμιλο Ζήνων» με αρχηγό το Βύρωνα Χαχολιάδη και ταμία το Βάσο Αχιλλέως.  (Πληροφορία από τον Ανδρέα Χατζηβασιλείου, « Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού»).

Στην ομάδα, μεταξύ άλλων έπαιζαν οι Βύρων Χαχολιάδης,  Βάσος Αχιλλέως, Τσεντίδης, Αρτέμης Κλεοβούλου,  Θράσος Κυριακίδης και άλλοι που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Μπορείτε εσείς;

Ευχαριστούμε  τον Θράσο Κυριακίδη  για τη βοήθεια και τις πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ