ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΤΟΥΡΕΣ 21 Oct,2018
1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Δε μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια η εποχή που ξεκίνησαν οι γιορτές του Καρναβαλιού. Από τα αρχαία χρόνια, όπως  αναφέρει στο βιβλίο του «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΛΕΜΕΣΟΥ, μια μαγική ιστορία», ο Στέλιος Γεωργιάδης,  μελετητής του θέματος για χρόνια, «...οι θρησκείες και πολιτισμοί σ’ ολόκληρο τον κόσμο ανέπτυξαν έθιμα και γιορτές που σχετίζονταν με την αμφίεση και τη μάσκα». Σα τέτοιες γιορτές αναφέρονται τα Διονύσια, τα Κρόνια, τα Ανθεστήρια, τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια, τα Λουπερκάλια, τα Βακχανάλια, και οι Καλένδες.

Οι διάφοροι κατακτητές της Κύπρου δια μέσου των αιώνων έφεραν μαζί τους τα έθιμα και τις γιορτές αυτές, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας με τη μορφή του σημερινού Καρναβαλιού. Για τη Λάρνακα υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για χορούς και γιορτές που ξεκινούν στις αρχές του 19ου αιώνα και τις οποίες διοργάνωνε η αστική τάξη και οι ξένοι κάτοικοι.

ΟΙ παιδικοί χοροί είχαν πάντα μια ιδιαίτερη φροντίδα, αφού οι αμφιέσεις των παιδιών συνδέονταν συνήθως  με τα παραμύθια και τα όνειρα των μικρών. Τέτοιοι χοροί διοργανώνονταν συνήθως στο ξενοδοχείο Τέσσερα Φανάρια, στον κινηματογράφο «Μακρίδη» και αλλού.  Παράδοση ήταν οι χοροί των ποδοσφαιρικών σωματείων  ΕΠΑ και  Πεζοπορικού.  Στη συνέχεια καθιερώθηκε και ο θεσμός της παρέλασης αρμάτων και ομάδων στο παραλιακό μέτωπο.

Η περίοδος του Καρναβαλιού δίνει την ευκαιρία  στον κόσμο να ξεδώσει  και να ξεχάσει τις σκοτούρες. Η διασκέδαση με μέτρο φέρνει την ανεμελιά και την κάθαρση από την καθημερινότητα  με τα προβλήματά της.


Λούης Περεντός