Φέρεντς Πούσκας Μπίρο (1927-2006) 21 Dec,2018
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Ο Ούγγρος Φέρεντς Πούσκας Μπίρο ήταν ένας από τους θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μέλος της καλύτερης Εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας, της ΡΕΑΛ Μαδρίτης

 ( 1958-66).  Ήταν προπονητής του ΠΑΟ , όταν τον οδήγησε στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών  με τον Αγιαξ.

Ήταν γνωστός ώς ο «Καλπάζων Ταγματάρχης» ή «Πάντσο». Ανεδείχθη πρώτος σκόρερ σε πέντε πρωταθλήματα της Ουγγαρίας και πρώτος της Ευρώπης το 1948 με 50 τέρματα. Πήρε πολλά πρωταθλήματα.

Στις διεθνείς αναφορές για τον Πούσκας πολύ λίγοι γράφουν για το πέρασμά του από τον Πεζοπορικό.

Ο φίλος του  Γκιούλα Ζέγκελερ, που ήταν προπονητής του Πεζοπορικού,  τον κάλεσε στην Κύπρο, σα φιλοξενούμενο του Πεζοπορικού. Ο Πούσκας, τον ένα περίπου μήνα που έμεινε στην Κύπρο ( Ιούνιος-Ιούλιος 1957)  εντυπωσίασε. Το όνομα και η παρουσία του έμειναν βαθιά στη μνήμη ακόμη κι εμάς που ήμασταν τότε παιδιά.

Ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τους Λαρνακείς, και σε πολλά οικογενειακά αρχεία υπάρχουν φωτογραφίες του. Είναι καιρός οι ιθύνοντες της ΑΕΚ να φροντίσουν να συγκεντρώσουν όσα έχουν σχέση με τα ιστορικά σωματεία του ΑΜΟΛ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ και ΕΠΑ και να τα παρουσιάσουν στους σημερινούς οπαδούς της ΑΕΚΙ, για να μάθουν οι νεώτεροι κυρίως την ιστορία του σωματείου της και της ποδοσφαιρικής Λάρνακας. Προηγούμεβες προσπάθειές μας για το θέμα  έπεσαν στο κενό.

Ο Πούσκας αγωνίστηκε σε έξι φιλικούς αγώνες εναντίον ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ, ΑΕΛ, μικτής ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΑΠΟΕΛ , ΜΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, και ΑΡΗ.


Έπαιξε δυο φορές στο Γ.Σ.Ο. Δε θυμάμαι σε ποιό αγώνα τον παρακολούθησα.  Ήμουν μόλις 9 χρόνων. Ο πατέρας μου, καθώς  και άλλοι παλιοί ποδοσφαιριστές ( Τσακκιστός, Κίνας κ.ά.) δούλευε στο Γ.Σ.Ο. Είχα, λοιπόν, ελεύθερη είσοδο και την τύχη να δώ το σπουδαίο αυτό ποδοσφαιριστή. Μου έκανε εντύπωση η ταχύτητα και το μικρό του...ύψος. Κι όμως ήταν πραγματικός μάγος της μπάλας για τα γήπεδά μας εκείνης της εποχής.


Για τον Πούσκας ο Πελέ είπε. «Αν ζούσε σήμερα, στην εποχή της τηλεόρασης και του διαδικτύου, ο Πούσκας θα ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής, όχι μόνο στη Γη αλλά ακόμα και στο φεγγάρι».

Λούης Περεντός

Powered by Froala Editor