ΠΑΤΙΝΑΖ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ 21 Oct,2019
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Μετά από πληροφορία που μου έδωσε ο φίλος Φοίβος Πολυδωρίδης από τη Λεμεσό για πίστα πατινάζ που λειτουργούσε στη Λεμεσό, έψαξα λίγο και βρήκα τα πιο κάτω.

Ο Αδάμος Κόμπου από τη Λεμεσό, σε κείμενό του δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ   (10.8.2016) μας πληροφορεί.

«Το Ρομάντζο υπήρξε πολύ γνωστό και δημοφιλές κέντρο ψυχαγωγίας της Λεμεσού. Άρχισε να λειτουργεί το 1939 και κράτησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 50.

Βρισκόταν αρκετά βόρεια της οδού Λεοντίου Α’ (δρόμος παλιού νοσοκομείου), ερχόμενοι από το νοσοκομείο προς τη Λεωφόρο Μακαρίου στη δεξιά πλευρά. Εκεί που σχηματίζεται μια τριγωνική νησίδα, από τις οδούς Λεοντίου Α’ και Φίλιου Ζανέττου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κατάστημα υλικών αερομοντελισμού NICK’S.

Το Ρομάντζο το δημιούργησε ο Γιάννος που ήταν πολύ γνωστός σαν Πελλόγιαννος και καταγινόταν μ’ αυτές τις δουλειές σε διάφορα σημεία της Λεμεσού.

Εκεί κατάφθαναν πολλοί με άμαξες, με ποδήλατα και κατόπιν με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Τα καλοκαιρινά Σαββατοκυρίακα, κυρίως τα απογεύματα μέχρι το βράδυ, υπήρχε αρκετή παρουσία κόσμου διαφόρων ηλικιών. ....Επίσης υπήρχε μικρή πίστα για πατινάζ.»

Στις μοναδικές φωτογραφίες μας βλέπουμε παρέες ανδρών και γυναικών να δοκιμάζουν τις ικανότητές  τους στο πατινάζ. Σε πίστα ....πρωτόγονη,  τσιμεντένια όπως μου είπε ο Φοίβος Πολυδωρίδης. Τα πατίνια ήταν με μεταλλικούς τροχούς κι έκαναν πάρα πολύ θόρυβο. Η ταρίφα ήταν ½ σελίνι για κάθε τριάντα λεπτά (σχετικά ακριβά για την περίοδο του Πολέμου). Ο ταμίας έκανε και τον «μάστρο» για να  διορθώνει τα πατίνια και τον «υπεύθυνο».

Για τη Λάρνακα δεν ξέρουμε πού λειτουργούσε πίστα πατινάζ. Πιθανόν να ήταν  στο χώρο του πρώην τένις στο Δημοτικό κήπο ή απέναντι   ή στην αυλή της Αγγλικής Λέσχης. Στη φωτογραφία που αφορά τη Λάρνακα, στα δεξιά βλέπουμε την Ίρμα Γκάζνερ.

Ευχαριστώ τους Φοίβο Πολυδωρίδη και  Λώρα Ιακωβίδου  για τις φωτογραφίες. Αν υπάρχουν φίλοι που έχουν άλλες πληροφορίες ή φωτογραφίες καλά κάνουν να συμπληρώσουν την ανάρτηση.


Λούης Περεντός

Powered by Froala Editor