ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ 1929 15 Mar,2020
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ 1929-ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ

Η αναφορά μας στη γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα το 1929 μας προέκυψε από μια συγκυρία. Από δυό χωριστά, αλλά συγγενικά αρχεία, βρήκαμε φωτογραφίες απ’όπου προσέχουμε αρκετά νέα στοιχεία για τη γιορτή.

Από την εφημερίδα «ΝΕΟΝ ΕΘΝΟΣ» του Κλεόβουλου Μεσολογγίτη βρήκαμε καταρχήν την ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας με όλα τα σχετικά. Το πρόγραμμα, τα βραβεία, και άλλα πολλά.

Οι Διαγωνισμοί της Γιορτής έγιναν το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου 1929 ( Κυριακή και Δευτέρα) και οι ενδιαφερόμενοι να διαγωνιστούν ποιητές, χορευτές, αυλητές και τραγουδιστές θα έπρεπε να δηλώσουν συμμετοχή στον Γραμματέα των Κριτικών Επιτροπών Ο.Ευρυβιάδη.

«Η προκυμαία, κατά τας εσπέρας του Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας, καθ’όλην την έκτασιν μεταξύ των αποβαθρών, θα είναι φωταγωγημένη δι’υπερχιλίων πολυχρόμων λαμπτήρων, θα καίωνται δε πυροτεχνήματα».

«Κατ’ ανακοίνωσιν της Αστυνομίας, η τροχαία κίνησις, περιλαμβανομένων και των ποδηλάτων, θα είναι απηγορευμένη επί της παραλιακής οδού κατά την 23ην και 24ην Ιουνίου, από του Αστυνομικού Σταθμού μέχρι του Δημαρχείου από της 9ης π.μ. μέχρι του μεσονυχτίου, από δε το Δημαρχείον μέχρι της μεγάλης αποβάθρας από της 4ης μ.μ.μέχρι του μεσονυχτίου». Όπως ξέρουμε, η έδρα της Αστυνομίας ήταν στο Κάστρο από τις αρχές  της Αγγλοκρατίας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Μετά το πέρας της Γιορτής, διαβάζουμε στην εφημερίδα .

«Αστοί και αγρόται από πάσης κυπριακής γωνίας προσήλθον κατά πυκνάς μάζας, προσδώσαντες πρωτοφανή ζωήν και κίνησιν εις την πόλιν. Οι υπό της Δημοτικής Αρχής προκηρυχθέντες διαγωνισμοί ποιητών, χορευτών, αυλητών διεξήχθησαν μετά πολλής επιτυχίας. Ο παλαίμαχος ποιητής Χριστόφορος Παλαίσης καυτηρίασε μετά πολλής δυνάμεως τας ενεργείας προς υπαλληλοποίησιν των δημοδιδασκάλων. Πλην των Δημοτικών βραβείων, ο Έντιμος Πρόξενος της Ελλάδος κος Δ.Ν.Ιγγλέσης προσέφερεν ανά έν δεκασέλινον εις τους αριστεύσαντες αυλητάς.». Να σημειώσουμε ότι τα βραβεία κυμαίνοταν από 12 μέχρι 5 σελίνια!

Στις φωτογραφίες παρατηρούμε τα πιο κάτω.


  • Οι Διαγωνισμοί διεξάγονταν δίπλα ακριβώς από το Δημαρχείο, στο χώρο που είναι σήμερα το μικρό λούνα-παρκ. Βλέπουμε τους επίσημους να κάθονται στην ταράτσα του Δημαρχείου..

  • Αρκετοί άντρες φέρουν βράκα, που επιβεβαιώνεται το σχόλιο της εφημερίδας ότι είχε πολλούς επισκέπτες και από τα χωριά.

  • Στη θάλασσα παρατηρούμε αρκετές βάρκες που έπαιρναν τον κόσμο στον «πάμπορο».

  • Όπως ξέρουμε απο  φωτογραφία του 1927, μάλλον οι Διαγωνισμοί διεξάγονταν κατά τη διάρκεια της μέρας και όχι το βράδυ.

Σε μια απο τις φωτογραφίες βλέπουμε πλήθος θαμώνων να κάθονται σε τραπεζάκια μπροστά από τα ξενοδοχεία και σε κάποιο σημείο να υπάρχει μια ψάθινη κατασκευή σα σκηνή. Πολύ πιθανόν να υπήρχε κάποιο πρόγραμα από τα μεγάλα ξενοδοχεία και περίμεναν για να το παρακολουθήσουν.

Η πρώτη οργανωμένη από το Δημαρχείο Γιορτή του Κατακλυσμού του 1918 έγινε στο μεϊτάτι (πλατεία) της Εμπορικής Λέσχης, όπου στήθηκε «ταβλαρκά» (εξέδρα), όπως το αναφέρει ο Χρ.Θ.Παλαίσιης στο ποίημά του «Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ ΕΝ ΛΑΡΝΑΚΙ ΤΗΝ 10ην ΙΟΥΝΙΟΥ 1918»

«Στην Λέσχην την Ελληνικήν στ’όμορφον μεϊτάνι,

που κουβαλιούνται ευκενείς ξένοι, τζιαι Καπιτάνοι.

Καρσιην μου είχα τον γιαλόν, μ’έναν κρυόν αέριν,

ήτουν τζι’ η ώρα τέσσερεις, μετά το μεσημέριν.

Βάρτσιες επηεννόρκουνταν, με τα μιτσιά Κράβκια,

άλλες εις την ακρογιαλλιάν διμμένες με καννάβκια.

...................................................................................

Καρσιήν της Λέσχης ταβλαρκές είχασιν καρφωμένες,

Για χορευτάδες τζιαι για μας, καταύτης κουρτισμένες».


Φαίνεται ότι κάποιοι Διαγωνισμοί οργανώνονταν  σε εξέδρα μπροστά από την Ελληνική Λέσχη , τακτική που συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το 1929, απ’ όπου είναι και η σχετική φωτογραφία.

Σε άλλες φωτογραφίες  αναγνωρίσαμε τις Μάρω Βαλδασερίδου, Πέππα Πασκοτίνι, Κίκα Κονταρίνι. Κρατούν και ομπρέλες.

Φωτογραφίες από τα αρχεία της Μάρως Βαλδασερίδου και της Μάρως Θεοδοσιάδου.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣPowered by Froala Editor