Η ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ 15 Mar,2018
1 / 2
2 / 2

(«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ», εκδ. Δήμου Λάρνακας 2005, Anna Pouradier Duteil-Λοϊζίδου).

Απόσπασμα από το βιβλίο του  Olfert Dapper, «Description exacte des isles de l’Archipel et de quelques adjacentes Chypre, Rhodes, Candie, Samos, Chio…», Amsterdam 1733.

«Υπάρχει μια παραθαλάσσια πλατεία, που ονομάζεται από τους Ιταλούς Comercio… Είναι μια περίφημη πλατεία και η πιο εμπορική σ’ όλο το νησί... Πολλοί έμποροί προσέρχονται σ’αυτή την αγορά, αλλά ο αριθμός τους  έχει ελαττωθεί σημαντικά από τότε που το νησί δε βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία των Χριστιανών. Υπήρχαν τότε μεγάλα καταστήματα γεμάτα από κάθε λογής εμπορεύματα. Αλλά οι πυρκαγιές και η αμέλεια των Τούρκων τα άφησαν να καταερειπωθούν.

Βλέπει κανείς σε μικρή απόσταση απο το Comercio, πηγαίνοντας στα αριστερά, μια παλιά στρογγυλή εκκλησία με θόλο ...τον Άγιο Λάζαρο. Κοντά σ’ αυτή την εκκλησία, στα ανατολικά υπάρχουν μερικά σπιτάκια ενός ορόφου, που φιλοξενούν τους περιηγητές...»

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Hume (Ιούλιος  1901), «Exerpta Cypria», op.cit.,pp339-340.

«Αποβιβαστήκαμε στο λιμάνι ή μαρίνα της Λάρνακας ή στις Αλυκές, όπως αποκαλείται από μερικούς συγγραφείς... Βρίσκεται στο βάθος ενός κόλπου. Είναι μικρός τόπος αλλά έχει ένα τζαμί, μια εκκλησία, λουτρά, καφενεία και πλούσια σε περιεχόμενο καταστήματα. Σ’ αυτά βρήκαμε σκέτα και ριγωτά υφάσματα από βαμβάκι και μετάξι, τσαντιά, πίπες, βιβλία στα νέα Ελληνικά...».

Απόσπασμα από σημειώσεις του Αββά Giovanni Mariti, που  έζησε στη Λάρνακα  ( 1760-1769).

“Σε μικρή απόσταση από το Κάστρο υπάρχει ένα Χάνι, ή χώρος φιλοξενίας, που μοιάζει με μοναστήρι, με διάφορα δωμάτια όπου δέχονται ξένους που δεν έχουν δικό τους τόπο για να μείνουν, και μπορεί κάποιος να διαμείνει για όσο καιρό θέλει με μικρό ενοίκιο. Κοντά βρίσκεται και το παζάρι ή αγορά, όπου πωλούνται τρόφιμα, ρούχα, υφάσματα και άλλα, για ανθρώπινη χρήση. Είναι η καλύτερη αγορά σε ολόκληρο το νησί, πρώτη σε κίνηση και πωλήσεις, επειδή όλα τα πλοία από τη Συρία έρχονται εδώ για την τροφοδοσία τους, και οι τιμές, ειδικά των τροφίμων, είναι πολύ προσιτές”.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ