ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΛΙΑ 16 Mar,2018
1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Το κτήριο στη συμβολή των οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως ( πλατεία Αχιλλέα Θεοδούλου)  το βλέπουμε καθημερινά όλοι οι Λαρνακείς. Δεσπόζει της περιοχής και είναι γνωστό ως οικία Θεοδούλου.

Το κτίριο της Τράπεζας, καθώς και τα πίσω σπίτια στην οδό Κοσμά Λυσιώτη, ανήκαν στην Αννίκα Θεοδούλου, το γένος Οικονομίδη. Το 1939 ο σύζυγός της ιατρός Αχιλλέας Θεοδούλου και η ίδια συνεβλήθησαν με την τότε Ιoνική Τράπεζα, η οποία ανήγειρε στο κτήμα τους  τα υποστατικά της Ιoνικής τράπεζας μαζί με την οικία του διευθυντού. Ο πρώτος διευθυντής τη Ιoνικής Τράπεζας ήταν ο Μιχαλάκης Σταυρινίδης. Η τράπεζα μετά αγοράσθηκε από τη Chartered Bank, η οποία εστεγάζετο εκεί μέχρι το 1974. Διευθυντές της Chartered Bank υπήρξαν οι μακ. Ματοσιάν, Φύτος Σανταμάς και μετά ο Αντρέας Γεωργιάδης που συνέχισε όταν η Chartered Bank αγοράστηκε από την Τράπεζα Κύπρου.

Ο γιατρός Αχιλλέας Θεοδούλου είχε το ιατρείο δίπλα από την Τράπεζα παραπλεύρως από το κτίριο της

Τράπεζας και μετά ο υιός του, ιατρός Γεώργιος Θεοδούλου. Το  οικογενειακό σπίτι έγινε το Δικηγορικό Γραφείο του Δρος Χρίστου Α. Θεοδούλου.

Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι κατά καιρούς, στο ισόγειο του κτηρίου ήταν το κατάστημα υαλικών ειδών του Θεοδουλή (Μιχαηλίδης).

Στις φωτογραφίες από το αρχείο της κυρίας Αυγής Μητροπούλου Σανταμά, βλέπουμε  το προσωπικό της τράπεζας. Μεταξύ αυτών  ο Μίκης Μιχαηλίδης, ο Φύτος Σανταμάς, ο Θρασύβουλος (Θράσος) Κυριακίδης, ο Άγγελος Κωνσταντινίδης, ο Παύλος Μαόνης, η Άννα Χατζηπαναγή, ο Κίκης Τρεπίδης, ο Λουτέρ Ματοσιάν, η Άννα Χατζηπαναγή, ο Κλαύδιος Πετρίδης, ο Άκης Αναστασίου, Δημητράκης Χατζηκωνσταντίνου, Ανδρέα Χατζηαναστασίου, Σπολέτος κ.α.

Ευχαριστώ την κυρία Αυγή Μητροπούλου-Σανταμά και την Φωφώ και Νίκολας Κλούνις  για την παραχώρηση των φωτογραφιών. Επίσης ευχαριστώ τον Δρ. Χρίστο Θεοδούλου για τις πληροφορίες.

Powered by Froala Editor

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ