ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ 16 Mar,2018
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη   Μεγάλη Σαρακοστή  και ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

Οι ρίζες των εθίμων αυτών εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Διονυσιακές γιορτές  και στα Αφροδίσια, γιορτή προς τιμή της Αφροδίτης.

Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για το πότε ξεκίνησαν οι  καρναβαλίστικοι χοροί στη Λάρνακα. Εξ άλλου, ανέκαθεν, τα πρωτεία κατείχε η Λεμεσός , που άρχισε τους οργανωμένους χορούς και παρελάσεις γύρω στο 1900.

Οι πρώτες φωτογραφίες με καρναβαλίστικα κοστούμια με Λαρνακείς  χρονολογούνται γύρω στο 1920. Μιλάμε βασικά για άτομα από πλούσιες οικογένειες, που είχαν την ευχέρεια να πληρώσουν μοδίστρα  για να ράψουν κοστούμι. Οργανωμένοι χοροί άρχισαν γύρω στο 1925, κυρίως στον κινηματογράφο «Μακρίδη». Συνεχίστηκαν με τους γνωστούς χορούς της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού και κορυφώθησαν τη δεκαετία του ΄80 με τους επιτυχημένους χορούς στο ξενοδοχείο  «Τέσσερα Φανάρια»  και παρελάσεις αρμάτων και ομάδων.

Όπως και νά’ χει, οι μέρες αυτές, όπου η άνοιξη ξεδιπλώνει τις ομορφιές της, ανήκει  και στα παιδιά.  Το καθένα ενσαρκώνει για λίγο τις φιλοδοξίες του να γίνει πολεμιστής, τσιγγάνα,  πεταλούδα, μπαλαρίνα, κούκλα, μικρή Ολλανδέζα, γιατρός, και χίλια άλλα ονειρεμένα μικρά ανθρωπάκια.

Τους χαιρόμαστε με την ελπίδα να διατηρήσουν την αθωότητα της ηλικίας τους και τους αφιερώνουμε τη σελίδα αυτή.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ