ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(1884-1956) 19 Mar,2018
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Γεννήθηκε στις  27/7/1884 στη Σινώπη του Πόντου. Φοίτησε στο Anatolian College Marsovan, όπου φαίνεται από φωτογραφίες ότι δίδαξε μέχρι το 1910 και μετά (1911-1912) πήγε στο Syrian Protestant College (School of Commerce), μετέπειτα Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο) της Βυρητού. Το 1912 εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα και δίδαξε εμπορικά  κατ’αρχή στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο και από το 1914-1945 στο Παγκύπριον Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας (1914-1946). Φαίνεται ότι δίδαξε και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, ίσως για λίγο χρονικό διάστημα (1944-45).

Στις αρχές του Οκτωβρίου 1914 αποφασίστηκε η ίδρυση Σώματος Προσκόπων στη Λάρνακα του οποίου αρχηγός και διοργανωτής ήταν ο γυμναστής Δημοσθένης M. Συμεωνίδης. Γραμματέας του Σώματος ορίστηκε ο Παντελής Δ. Mητρόπουλος.

Το 1923 παντρεύτηκε την Αιμιλία (Μηλού) το γένος Κυπριανού Παυλίδη, δασκάλου. Από τη βιβλιοθήκη του πεθερού του παρεχώρησε αριθμό κωδίκων προς τη Μητρόπολη Κιτίου. Μεταξύ αυτών ένα χειρόγραφο του Νεόφυτου Ροδινού.

Δημοσίευσε τις «Αναμνήσεις  εκ του  Πόντου (1913, «ΑΡΜΟΝΙΑ», τευχ.1,2,3,4,5)  και το σημείωμα «Ιουστινιανός ο μέγας» («ΑΡΜΟΝΙΑ», τευχ.8). Επίσης  το κείμενο «Αρσένιος Δεληγιάννης», λογοδοσία («ΑΡΜΟΝΙΑ» τευχ.109, 1916). Συνεργάστηκε και με τα «Κυπριακά Χρονικά».

Υπάρχει φωτογραφία του 1908 από τυπωμένη σελίδα εντύπου, όπου γίνεται αναφορά στον Ελληνικό Σύλλογο «ΠΟΝΤΟΣ» του Anatolia College Marsovan, όπου φαίνεται ο Μητρόπουλος ανάμεσα  στην επιτροπή.

Επίσης φαίνεται ότι συνέβαλε στην ανοικοδόμηση/αποκατάστηαση του κτηρίου της βιβλιοθήκης -Μουσείου του Κολλεγίου Ανατόλια, που είχε καταστραφεί/πυρποληθεί από τους Τούρκους.

Ασχολήθηκε με συλλογή γραμματοσήμων και αλληλογραφούσε με πολλούς σε όλο τον κόσμο. Ο υποπρόξενος των ΗΠΑ στην Αίγυπτο του απέστειλε ευχαριστήριαν επιστολή ημερομηνίας 18/8/1937, όπου τον ευχαριστεί εκ μέρους του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνου Ρούσβελτ για γραμματόσημα που του είχε στείλει. Σε προσωπικό του ημερολόγιο  υπάρχουν αναφορές για γραμματόσημα που προμηθευόταν από το εξωτερικό. Συχνά, επίσης, νοσταλγεί το πατρικό του σπίτι, ιδιαίτερα τις περιόδους των γιορτών. Συχνά περιγράφει με συναίσθημα τα γεγονότα του 1912 στην Ελλάδα .

Η Καλλιρόη τον θυμάται πολύ καλά για την αγάπη και την τυπικότητα του. Θυμάται τις ατελείωτες ιστορίες που της έλεγε και απο τον ίδιο θυμάται καλά όλες τις ιστορίες του χότζα.

Ήταν άνθρωπος των γραμμάτων και πήγαινε συχνά στο κλαμπ.  Παρέες του οι Δημήτρης Κουτουμάνος, Ιωάννης Τσικνόπουλος, Ιωάννης Συκουτρής κ.α. Υπάρχει έγχρωμο σκίτσο του που έκαμε ο  ζωγράφος Βίκτωρας  Ιωαννίδης από τη Λεμεσό, ενόσω δίδασκε στο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας (1942-1948). Σε προσωπικό Λεύκωμα, που ημερολογιακά ξεκινά απο το 1907 στην Τουρκία και συνεχίζεται και με την εγκατάσταση του στην Κύπρο, εμφανίζονται σα φίλοι του οι Νεοκλής Γ.Κυριαζής, Οδυσσέας Ευρυβιάδης και ο μετέπειτα Δήμαρχος Λάρνακας Γ.Αραδιπιώτης.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές του, οι οποίοι συχνά του αφιέρωναν φωτογραφίες με τα καλύτερα λόγια. 

Powered by Froala Editor

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ