ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ 19 Mar,2018
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Αρχές του Σεπτέμβρη άνοιγαν τα σχολεία. Στο μυαλό μας ήταν πάντα η εικόνα και η μυρωδιά από τα πρωτοβρόχια. Έτσι ήταν. Τα δυο πήγαιναν παζί.

Αγωνιούσαμε ν’ανοίξουν τα σχολεία  όχι για να δούμε τους φίλους μας – έτσι κι αλλιώς καθημερινά παίζαμε στις αλάνες που ήταν τότε πιο πολλές από τα σπίτια, αλλά για να μπούμε στο ρυθμό της μάθησης και της άμιλλας.

Είχαμε τότε δασκάλους, που παρά την αυστηρότητά τους, μας έλεγαν ιστορίες και πράγματα που απέχουν σημαντικά από το σημερινό τρόπο διδασκαλίας. Θα πείτε «μα ο κόσμος πάει μπροστά».  Δε λέω, ο κόσμος πάει μπροστά, αλλά πώς πάει και κατά πού πάει;

Τότε δε ξεχώριζες από τη μάρκα των παπουτσιών ή  την αξία της σάκας σου.  Γυμναστικές φόρμες και μπουφάν δεν υπήρχαν. Μια πρόχειρη κρεμμαστή τσέντα φτιαγμένη από χακί ρούχο ήταν το μόνο μας...σύνεργο. Κι η αγάπη για να μάθουμε.

Πηγαίναμε στο σχολείο με τα πόδια (δεν υπήρχαν προβλήματα ασφάλειας  λόγω κυκλοφοριακού) και ήμασταν όλοι φίλοι μεταξύ μας. Είχαμε μαθήματα που μας έκαναν να αγαπήσουμε τη φύση και τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο  που η γυμναστική τότε ήταν το αγαπημένο μας μάθημα και δεν είχαμε παχύσαρκα παιδιά στις τάξεις.

Μένουμε με την ανάμνηση αυτών των εικόνων.  Τιμούμε τους δασκάλους και τις δασκάλες μας. Εκεί που είναι οι πιο πολλοί, ξέρουν τι σημαίνουν τα πιο πάνω.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ