ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ 20 Mar,2018
1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

«Ο μαθητικός κόσμος και οι καθηγητές του Λυκείου θυμούνται με πόνο και πίκρα την 6η Νοεμβρίου 1956. Στις πολυτάραχες εκείνες μέρες μια βόμβα είχε σκάσει, ενω περνούσε από το σχολείο μια μηχανοκίνητη περίπολος των «δυνάμεων ασφαλείας». Ήταν στις 4 Νοεμβρίου. Οι στρατιώτες κατέβηκαν αμέσως και σαν σίφουνας όρμησαν στο σχολείο. Εικοσιένα πρόσωπα, πού ετυχε νάναι μέσα, οδηγήθηκαν αμέσως στην αστυνομία. Οι έρευνες συνεχίστηκαν. Κι ύστερα από δυο μέρες, στις 6 του ίδιου μήνα, το σχολείο κλείστηκε από το διοικητή, γιατι, όπως έλεγε τότε επίσημη ανακοίνωση, το σύρμα που πυροδότησε τη βόμβα έφτανε ως τις αίθουσες του Λυκείου.» 

(ΤΑΙΜΣ ΟΦ ΣΑΙΠΡΟΥΣ, Τόμος 2ος, αρ. 16, 1958).

Κι άλλα σχολεία σε άλλες πόλεις είχαν κλείσει με την ίδια δικαιολογία. Έγιναν πολλές διαμαρτυρίες για το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς κανένα άμεσο αποτέλεσμα. Το Παγκύπριο Λύκειο έμεινε  κλειστό για δεκατέσσερις μήνες. Εξάλλου, οι Άγγλοι ήθελαν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις συναντήσεις και τις δραστηριότητες της νεολαίας.

Στο διάστημα αυτό  οι καθηγητές έκαναν μαθήματα στα σπίτια τους. Δε θέλουμε να  αδικήσουμε κανένα κι έτσι δε θα αναφέρουμε τα ονοματά τους. Το ίδιο «σύστημα» δούλεψε  σε όλες τις πόλεις. Η συνεννόηση και η σύμπνοια των χρόνων εκείνων διέφερε κατά πολύ των σημερινών δεδομένων.

Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Μας το είπε και ο Σωκράτης. « Και οι ευφυέστατοι των ανθρώπων, παιδευθέντες μεν και  μαθόντες, ά δει πράττειν, άριστοί τε και ωφελιμώτατοι γίγνονται,  απαίδευτοι δε  και αμαθείς γενόμενοι, κακίστοί τε και βλαβερώτατοι γίγνονται».

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ