ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΔΙΟΣ (1882-1930) 20 Mar,2018
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Ο Φοίβος Σταυρίδης γράφει για τον Ιωάννη Περδίο στο ιστολόγιό του «ΛΑΡΝΑΚΑ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΤΙΕΑ».

«Ο πρόωρα χαμένος σατιρικός ποιητής Ιωάννης Περδίος (1882-1930) παρ’ ότι σατίριζε με τους στίχους του προσωπικότητες και καταστάσεις της εποχής του, διέθετε ήπιο χαρακτήρα και φυσική ευγένεια που επέτρεπαν να είναι πάντοτε αγαπητός σε όλους. Από το 1911 και έως το θάνατό του εξέδιδε στη Λευκωσία την έμμετρη σατιρική εφημερίδα του Μαστίγιον, “Που δύο φορές τον μήνα κροταλίζει/ και πότε πίπτει καυστικόν και πότε γαργαλίζει”, όπως έγραφε.  Όταν πέθανε τον έκλαψε όλη η Κύπρος.

Ο Περδίος τον Ιούνιο του 1918 ήλθε στη Λάρνακα, προσκεκλημένος του Δήμου της Πόλης, και πήρε μέρος ως μέλος κριτικής επιτροπής διαγωνισμών που έγιναν κατά τη διάρκεια της γιορτής του “Κατακλυσμού”. Μετά την επιστροφή του στη Λευκωσία δημοσίεψε στην εφημερίδα του το ακόλουθο στιχούργημα με χαριτωμένες εντυπώσεις και πληροφορίες για τη γιορτή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του για τη χρήση του κυπριακού ιδιώματος στη λαϊκή μας ποίηση.»

Το σκίτσο που αναρτούμε είναι του  Jacques DesMeules με ιδιαίτερη αφιέρωση. Ο DesMeules ήταν καθηγητής και δίδαξε τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λάρνακα.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ