Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ- ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΕΘΙΜΟ
Φέτος ο περιορισμός στα σπίτια μας φέρνει στη μνήμη τόσες όμορφες στιγμές του Πάσχα. Δεν είναι εύκολο να ζήσεις το Θείο Δράμα μακριά από τις εκκλησίες. Όμως,μένουμε σπίτι και βρίσκουμε το δικό μας τρόπο να νοιώσουμε τα μηνύματα των ημερών.
Το έθιμο αναπαράστασης της ανάστασης του Αγίου Λαζάρου γινόταν από τα πολύ παλιά χρόνια σε ολόκληρο τον Ελληνισμό και ξεχωριστή θέση είχε αυτή που λάμβανε μέρος στην εκκλησία του Αγίου στη Λάρνακα.
Η Magda Ohnefalsch-Richter στο βιβλίο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ( εκδ.1994,7,2004 του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας) μας διηγείται το έθιμο που ακολουθούσε τη θεία λειτουργία το Σάββατο του Λαζάρου.
«Οι επίτροποι, δηλαδή οι προύχοντες της εκκλησίας και οι διάκοι, έχουν ντύσει το ομορφότερο και εξυπνότερο αγόρι της περιοχής, το Παιδί του Λαζάρου, με ένα ένδυμα καμωμένο από κίτρινους λαζάρους, «τα λουλούδια του Λαζάρου», πλεγμένο ειδικά για τη γιορτή από εξέχουσες γυναίκες της πόλης.
Με τη συνοδεία λυπητερών τραγουδιών και πένθιμης μουσικής, ξαπλώνουν το παιδί στη μέση του μεγάλου δωματίου, πάνω σ’ένα κρεβάτι/χαλί καμωμένο από ποικιλόχρωμα λουλούδια και φύλλα. ……..Ο αρχιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο του Λαζάρου, στο 11ο κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, και όταν φτάσει στο στίχο 43, υψώνει φωνή, ακριβώς όπως έκανε ο Χριστός όταν αυτός το είπε, φώναξε με δυνατή φωνή « Λάζαρε έξελθε». Κατά τη διάρκεια της έκκλησης «Λάζαρε έξελθε» ( δηλαδή Λάζαρε σήκω πάνω και βγές έξω από τον τάφο), τρεις διακεκριμμένοι αρχιερείς, που με τη σειρά τοποθετούν το σταυρό πάνω στο κεφάλι του Παιδιού-Λαζάρου , το καπνίζουν με θυμιατό και το ραντίζουν με αγίασμα από μια δέσμη από μυρτιές που έχουν βυθίσει προηγουμένως στην κούπα με το αγίασμα.
Τότε μόνο ο Λάζαρος, το πεθαμένο παιδί, ξυπνά και σηκώνεται απότομα, ενώ οι γυναίκες τον ραντίζουν με ροδόσταγμα, του ρίχνουν ροδοπέταλα, και χώνουν μέσα στο στόμα του γλυκό τριαντάφυλλο και άλλα ζαχαρωτά.
Οι φλογέρες, τα πιθκιαύλια και οι ταμπουτσιές, τα βιολιά και τα λαούτα ακολουθούν και μαζί με τη χορωδία της εκκλησίας όλοι ψάλουν…..»
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ