ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΙΡΑΝΘΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΙΡΑΝΘΗΣ

Ο Κώστας Μοιράνθης ( Παπαδόπουλος) γεννήθηκε το 1904 στον Άγιο Ιωάννη του Αγρού, γυιός του Γιάννη Χατζή Τσιρίπιλλου και της Θεονίτσας Χατζή Παπακωνσταντή. Είχε άλλα οκτώ αδέλφια και αδελφές.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Μεταξάκης είχε εντυπωσιαστεί όταν άκουσε τον μικρό Κώστα να ψάλλει στην εκκλησία του χωριού και έπεισε την οικογένειά του να τον στείλουν σε ηλικία 14 χρονών στο Παγκύπριο  Ιεροδιδασκαλείο Λάρνακας. Είναι γραμμένος στον κατάλογο των μαθητών του 1918 με το επίθετο Παπαδόπουλος, καταγωγή τον Αγιο Ιωάννη, και επάγγελμα πατέρα αμπελουργό. Όταν ο Μελέτιος Μεταξάκης έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Μοιράνθης, που είχε έντονες νεανικές ανησυχίες, εγγράφεται στο Γυμνάσιο Λάρνακος και το 1922 στο Παγκύπριο Ιεροδιδσκαλείο Λευκωσίας. Τέλειωσε το Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο και  διορίστηκε δάσκαλος. Παντρεύτηκε τη δασκάλα Όλγα Δημήτρη Χατζηγιώργη, έχτισε σπίτι στην Κερύνεια.


Ο Μοιράνθης, παράλληλα με το διδασκαλικό του επάγγελμα, ασχολήθηκε με τη μουσική, τη λογοτεχνία και με την καλλιέργεια του περιβολιού του στην Κερύνεια.
Δημοσίευσε διηγήματα στα περιοδικά Πάφος, Κυπριακά Γράμματα και Πνευματική Κύπρος. Έγραψε μυθιστορήματα, που ανέβαλλε να τα δημοσιεύσει, κυρίως διότι τα θέματά τους θεωρούνταν πολύ τολμηρά στην εποχή του.  Όταν αφυπηρέτησε από δάσκαλος, ολοκλήρωσε εννιά από αυτά, και ήταν έτοιμος να τα εκδώσει. Δεν πρόλαβε όμως.

Ο Κώστας Μοιράνθης, νεαρός δεκαεννέα χρονών, έρχεται σε επαφή και αλληλογρα-

φεί με τον μεγάλο φιλόλογο Ιωάννη Συκουτρή, που βρισκόταν στην Κύπρο, εργαζόμενος στο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας. Τόλμη εκ μέρους του Μοιράνθη, αλλά και πνεύμα ευρύ εκ μέρους του Συκουτρή, που απαντά και μπαίνει σε διάλογο με εκτενή γράμματα, απευθυνόμενα σε ένα άνθρωπο που μόλις αρχίζει να διατυπώνει τις ανησυχίες του.

Ο μεγάλος Συκουτρής διέκρινε λοιπόν τον Μοιράνθη, ελπίζει σ’ αυτόν. Η αλληλογραφία τους σχετίζεται με τα αγαπημένα θέματα των λογίων αυτής της εποχής: η γλώσσα και το γλωσσικό ζήτημα με τη διαμάχη Καθαρεύουσας και Δημοτικής, η λογοτεχνία και άλλα.

 Όπως έγραψε ο ανιψιός του ποιητής Γιάννης Παπαδόπουλος, οι Τούρκοι εισβολείς λεηλάτησαν το σπίτι του “…και τα χαρτιά του λειώσανε μέσα στα λεμονόδενδρἆ με το πρωτοβρόχι, πρώτη και τελευταία έκδοση από το πιεστήριο του Αττίλα…”. Στις 22 Ιουλίου 1974 πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής που προωθούνταν στην Κερύνεια, ενώ μετέφερε φαγητό στους στρατιώτες που υπεράσπιζαν την πατρίδα τους, ως μέλος της Πολιτικής Άμυνας. Ο τάφος του μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος.


Ο Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας θεώρησε καθήκον του να εκδώσει όσα κείμενά του έχουν διασωθεί σε ξεχωριστό τόμο

 Ευχαριστώ τον φίλο και συμμαθητή μου Κυριάκο Ανδρέου για την υπενθύμιση του θέματος. Παρακαλώ τους φίλους να συμπηρώσουν τυχόν ελλείψεις.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Βιβλιογραφία .

1.Βικιπαίδεια

2. Άρθρο του Πέτρου Παπαπολυβίου στο «Φιλελεύθερο».

3. «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΙΡΑΝΘΗΣ, ΤΑΦΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ», Ρήνα Κτασελλή,2008.

Leave a Comment